Hvordan støtte i fase 2 ?
Hvordan hjelpe i fase 2
    LES

    Hvordan jobbe med å tilbakeføre ansvaret til den unge igjen?

    Det er ofte en krevende overgang for alle parter å gå fra en fase hvor dere foreldre har hatt mye eller helt kontroll over maten og den unge har fått påvirke lite, til å la den unge få øve på å selv ta mer ansvar.

    Hvor skal jeg gå?

    Hva som er passe store skritt, og hva slags tempo endringene skal ha, er viktige temaer å drøfte sammen i behandlingstimene.

    En fallgruve er å gå for fort fram. Det er fort gjort å starte med for mye for raskt og gi mer ansvar enn den unge er i stand til å håndtere. Det er viktig å øve opp evnen til å håndtere mer ansvar gradvis.


    Her er noen tips:

    • Husk at barnet eller ungdommen din ennå ikke er frisk fra spiseforstyrrelsen! Hen kan fortsatt ha behov for tett støtte av dere foreldre til å håndtere spising, begrensning av aktivitet og andre spiseforstyrrede handlinger.
    • Aksepter at fase 2 innebærer noe risiko! Det er normalt og en del av prosessen å «trå litt feil» når man skal øve på noe. Det er nødvendig å ta noe risiko for å få til bevegelse.
    • Vær raus med dere selv! Det å gradvis skulle slippe kontrollen når dere kanskje har hatt den i lang tid, kan oppleves skummelt. Frykten for at barnet ditt skal bli dårligere igjen er normal og forståelig.
    • Ikke forvent for mye for raskt! Vær realistisk. Forvent at det kan ta tid før hen er i stand til å håndtere maten forsvarlig på egen hånd. Det er for eksempel ikke realistisk å tro at barnet skal være i stand til å ta seg noe ekstra utenom de faste måltidene ennå.
    • Unngå å sette en tidsgrense for når barnet ditt skal være i stand til å håndtere maten selv! For eksempel knyttet til skolestart, ferier eller lignende. Dette kan heller skape press, stress og en opplevelse av mislykkethet og skuffelse hos alle om tidsmålet ikke nås.
    • Ikke begynn med for mye på en gang, men ta små skritt! La barnet få øve på å håndtere mer ansvar for spising med dere til stede i første omgang. For eksempel forsyne seg selv eller lage i stand lunsjmaten, med veiledning fra dere om det blir for lite. Gjør dette mange nok ganger til at dere erfarer at barnet klarer å ta det hen skal uten for mye motstand og hjelp fra dere, og deretter kan hen begynne å øve på det alene.
    • Bygg opp mestring! Gå videre først når dere ser at den unge mestrer det aktuelle skrittet. Hvis et skritt for eksempel er å spise lunsj uten støtte på skolen, prøv det en gang i uka i første omgang, og øk deretter på når dere ser at hen klarer å håndtere dette. Bruk tid på å innarbeide mestringen.
    • Evaluer jevnlig sammen med barnet ditt: Hva gikk bra? Hva ble for vanskelig? Drøft erfaringer med behandlingsteamet og få hjelp til å justere passe skritt.
    • Fortsett å ta vektkontroller hyppig – ukentlig eller hver 14. dag. Vektnedgang kan være tegn på at den unge har fått mer ansvar enn hen kan håndtere.
    • Ta tilbake mer kontroll ved behov! Husk at alt som skjer er en tilbakemelding om hva som trengs å justeres, ikke tegn på mislykkethet. Dersom barnet ditt for eksempel ikke får til å spise tilstrekkelig i måltider uten dere til stede, kan dette være et tegn på at hen ikke er klar for akkurat dette skrittet ennå. Gå tilbake et hakk, uten å klandre barnet ditt eller deg selv. Husk at barnet ditt gjør så godt hen kan i denne krevende fasen.
    • Se framover! Men legg også merke til hvor langt dere tross alt har kommet til nå: Vekten er bedre enn den har vært, den fysiske helsa er bedre enn før, og at barnet tross alt spiser lettere enn før.

    Husk at selv om det fortsatt er krevende, og at det kanskje tar lengre tid enn dere hadde håpet, så er det viktigste at barnet ditt blir friskt til slutt!

    ungdommer i måltid

    Lydfil

    Referanser:

    Locke, J. & Grange, D.L. (2013). Treamtment Manual for Anorexia Nervosa: A Family-Based Approach (2. utg.). The Guilford Press.

    Ganci, M. (2021). Familiebasert terapi: Håndbok for foreldre med barn og ungdom som strever med anoreksi. Fagbokforlaget.

    Dr. Lauren Mullheim har laget 2 videoer med veiledning om når starte fase to og hvordan støtte i fase to i disse to videoene hentet fra you.tube

    Phase 2 of FBT - video #1 (youtube.com)

    FBT- Phase 2 - Second video (youtube.com)

    Vi har og hentet inspirasjon fra en amerikansk psykolog Sarah K.Ravin som har skrevet en veiledning til fase 2 på sin nettside

    Dr.Mullheim er en amerikansk psykiater som har skrevet boken: When Your Teen Has an Eating Disorder: Practical Strategies to Help Your Teen Recover. Hun har laget 2 videoer om fase to som ligger på you.tube.

    Phase 2 of FBT - video #1 (youtube.com)

    FBT- Phase 2 - Second video (youtube.com)

    Vi har og hentet inspirasjon fra en tekst skrevet av en amerikansk psykolog Sarah K.Ravin, som ligger på hennes nettside

    https://blog.drsarahravin.com/eating-disorders/navigating-phase-ii/?fbclid=IwAR3Qu-IhdRVmhlDdF1J70vanBbE5zVqOGwJu4qC7GAcabpTTJvpOomRCd70